06 – 538 55 006 | Praktijk Bloos | Oranjelaan 5 | 2712GA | Zoetermeer

Welke vitamines heeft je huid nodig?

door | aug 3, 2020 | 2 reacties

Vitamines en mineralen zijn essentieel voor alle lichaamsprocessen. In de huid gebeuren ook veel processen, denk aan temperatuur reguleren, afvalstoffen uitscheiden en de aanmaak van collageen. Voor al deze processen heeft de huid ook vitamines en mineralen nodig.

Wanneer een huid te weinig vitamines en mineralen binnen krijgt ontstaat er een versnelde huidveroudering en er kunnen huidproblemen ontstaan. Belangrijke bouwstoffen die ervoor zorgen dat de huid soepel en stevig blijft zijn collageen en hyaloronzuur. Welke voeding zorgt ervoor dat de huid in optimale conditie blijft?

In deze blog een overzicht van de vitamines en mineralen.

Vitamine A

Vitamine A ookwel Retinol genoemd is een vet oplosbare vitamine. Je hebt gezonde vetten nodig om deze vitamine op te nemen. De voorloper van vitamine A is beta-caroteen. Deze stof zit in worteltjes.

De voeding die vitamine A bevat zijn; het vet van dierlijk vlees, vis of eieren.

Een Vitamine B-complex

Dit heb je nodig voor de opbouw van je huid, haren en nagels. Er zijn in totaal 8 soorten vitamines B en die allemaal met elkaar samenwerken. Hierdoor kun je ze ook beter altijd samen in nemen en niet afzonderlijk om tekorten te voorkomen. Deze vitamines zijn wateroplosbaar en bij een teveel plas je ze weer uit. Ze zorgen er ook voor dat het zenuwstelsel goed kan functioneren en dat er energie kan worden vrijgemaakt.

Welke vormen vitamine B zijn er?

 • B1 = voornamelijk voor de geest en energie
 • B2 = verbetert wondgenezing, huid en doorbloeding, bij tekort pijnlijke, ontstoken mondhoeken
 • B3= bloedsomloop en cholesterol
 • B5= vermindert acne, allergieën, verbetert de vorming van hormonen, goed bij burn out, verhoogt de weerstand bij stress
 • B6 = helpt bij de serotonine, rustgevend. Veel enzymatische processen, verlaging homocysteine.
 • B8 = energie vrijmaken, belangrijke rol bij de vorming van insuline. Verstevigt de huid en nagels
 • B11 = betrokken bij de vorming van DNA bij elke cel
 • B12 = opname afhankelijk van de darmen. Belangrijk voor het geheugen, energie, immuunsysteem

Vitamine B zit in de voedingsmiddelen; volkoren granen, peulvruchten, noten, gist, groene groenten, vis, ei, zoete aardappelen, fruit, vlees, avocado, zuivel.

Vitamine C

Ook wel ascorbinezuur genoemd. Het is een wateroplosbaar vitamine en vitamine C heeft enorm veel functies voor het lichaam.

Welke functies allemaal:

 • Het is betrokken bij de vorming van botten, tanden en huid.
 • Het is een Krachtig antioxidant, dit betekent dat het vrije radicalen onschadelijk maken.
 • Bijna alle planten en dieren maken vitamine c behalve de mens.
 • Ondersteunt de lever en werkt samen met meerdere anders stoffen in het lichaam.
 • Productie van Collageen.
 • Vitamine C zorgt voor de vermeerdering van de fibroblasten, zij produceren collageen en vezels in de huid.
 • Vitamine C is een co-factor (nodig voor een omzetting) voor veel enzymatische reacties die de huid beïnvloeden.

In welke voeding zit vitamine C:

 • Groenten: paprika, spruitjes, tuinboon, waterkers, asperges, bleekselderij, boerenkool, broccoli, Chinese kool, citroen, doperwten, koolraap, olijven, paksoi, peterselie, peulen, rode kool, witte kool, snijbiet
 • Fruit: aardbeien, ananas, frambozen, grapefruit, kiwi, kruisbessen, limoen, lychee, mango, meloen, papaja. Sinaasappel, zwarte bessen
 • Aardappelen

Vitamine D

Vitamine D wordt in je huid aangemaakt. Het is eigenlijk een hormoon die wordt geproduceerd na blootstelling van de zon op je huid. Vitamine D is belangrijk voor je botten en calciumhuishouding. Overal in je lichaam zitten er receptoren voor vitamine D, zegt wel hoe belangrijk vitamine D is. Het heeft een ontstekingsremmende werking en een beschermende werking tegen vrije radicalen.

Het zit in de dierlijke producten vette vis, vet vlees en melkvet en in de plantaardige voedingsproducten paddenstoelen en gist.

Vitamine E

Het is vet oplosbare vitamine. Vetten zijn de dragers van in vet oplosbare vitamines A, D, E, K. Het gebruik van teveel ongezonde vetten zorgt ervoor dat je deze vitamines zonder het op te nemen gelijk weer uitpoept.

Het heeft een sterke antioxidantenwerking, wat betekent dat het de lichaamscellen beschermt tegen de schadelijke inwerking van stoffen. Vitamine C en E zijn vrienden en werken goed samen. Het vermindert de acne, dermatitis, eczeem, kramp. Wanneer je kiest voor een supplement kies er dan één met samengestelde tocoferolen.

Het zit in tarwekiemolie, zonnebloempitten, noten, garnalen, eieren, spinazie, avocado, zaden.

Het aminozuur L-Proline

Dit aminozuur heb je nodig voor de vorming van eiwitten.

Samen betrokken bij de productie van collageen. Ongeveer 15% van de collagene vezels bestaat uit het aminozuur Proline. Het versnelt de wondgenezing en helpt bij de vorming van de huid. Je krijgt dit eiwit binnen via noten en het eten van vlees.

Vitamine K

Vitamine K is een vitamine die goed is voor de bloedsomloop. Denk maar aan K = Korst dus voor de stolling van het bloed. Maar het zorgt er ook voor de dat vaten schoon en soepel blijven. Deze vitamine maak je aan in de darmen, bepaalde bacterien produceren om precies te zijn.

Voor de doorbloeding in je gezicht is het belangrijk om genoeg vitamine K binnen te krijgen. Bij een tekort kunnen er gesprongen haarvaatjes ontstaan.

Je krijgt vitamine K binnen door de voedingsmiddelen: Groene bladgroenten, koolsoorten, lever, yoghurt, eieren, vlees en sojabonen.

Silicium

Silicium is een spoor element en wordt ook wel kiezelzuur genoemd. Het is een mineraal die veel voorkomt in zand, steen en rotsen. In het lichaam komt silicium voor in alle bindweefsels. In bindweefsel zitten veel collagene vezels en collageen bevat weer veel kiezelzuur.

Hoe krijg je dit spoorelement binnen?

De plant heermoes en brandnetels bevatten en hoog silicium gehalte. Maak van de brandnetels eens soep of drink brandnetelthee. In biologische gierst en haver krijg je ook silicium binnen.

Zink

Zink is een mineraal die je voor veel lichaamsprocessen nodig hebt.

Enkele voorbeelden zijn:

 • Het heeft invloed op de cel vernieuwing
 • Het is belangrijk voor je immuunsysteem
 • Het beperkt de vorming van vrije radicalen
 • Het speelt een rol bij de wondgenezing en verjonging van de huid.

Je krijgt zink binnen via weidevlees, oesters, sesamzaad, pompoenpitten, erwten en bonen.

Koper

Koper bevorderd de productie van collageen en elastine en heeft een ontstekingsremmende werking. Koper helpt verder bij de productie van melanine, dit stofje zorgt ervoor dat je bruin wordt.

Bronnen zijn; donkere bladgroenten, peulvruchten, noten, zaden, paddestoelen, schaaldieren, avocado’s en volkoren granen.

Selenium

Selenium is een spoorelement die een antioxidanten werking heeft. Bij een tekort aan selenium veroorzaakt vroegtijdige verouderingsverschijnselen.

Het zit in de voeding; paranoten, heilbot, sardines, vlees van weidekoeien, kalkoen en kip, knoflook.

Ik adviseer je nooit zomaar een spoorelement/ mineraal los als supplement te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld alleen zink gebruikt of een te hoge dosis gebruikt, kan er een koper te kort ontstaan. Met een multivitaminen kan je een mooie mix van de mineralen binnen krijgen.

Nu heb je een overzicht gekregen van de belangrijkste vitaminen voor de huid. Voeg al deze voedingsmiddelen toe aan je dagelijkse voedingspatroon. Eet gevarieerd en leg zo veel mogelijk kleur op je bord.

Herken je in deze blog veel voedingsmiddelen die je nu al dagelijks eet?

Zou je graag een voorbeeld dagmenu willen hebben?

Laat het in de reactie weten en dan stuur ik het naar je toe.

Stralende groet,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Reacties

 1. Adam Van Hoof

  Hoi Els.

  Tof artikel. Ik heb een vraagje over Vitamine C. Ik voel me vaak futloos en mijn arts vertelde me dat ik beter een vitamine C supplement zou nemen. Ik sta hier een beetje sceptisch tegenover omdat ik ben opgegroeid met de instelling om alles uit mijn voeding te halen. Hij raadde Flinndal aan (https://www.flinndal.nl/weerstand/vitamine-c), maar toch had ik graag jouw mening ook gehoord. Kan ik door mijn dieet te veranderen mijn opname van Vitamine C verhogen? Ik rook niet, drink wel veel koffie.

  Adam.

  Antwoord
  • Els van der Kleij

   Beste Adam,
   Dank je wel. Vitamine C is een goed voor je weerstand maar niet specifiek tegen weinig energie.
   Weet je zelf de reden waarom je vaak futloos bent? En wanneer op de dag, in de ochtend of juist in de namiddag? Is dit de reden dat je vaak koffie drinkt? Hoe ziet je voedingspatroon eruit? Er komen bij mij genoeg vragen op 🙂
   Wil je graag meer adviezen? je bent welkom in de praktijk zodat ik je gericht advies kan geven.
   Vriendelijke groet, Els

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *