06 – 538 55 006 | Praktijk Bloos | Oranjelaan 5 | 2712GA | Zoetermeer

Verantwoordelijk genieten van de zon

door | apr 20, 2020 | 0 Reacties

De zon geeft ons warmte en een geluksgevoel. Door de zon wordt er vitamine D aangemaakt in je huid. Deze vitamine maakt jou vrolijk.  Verder geeft de zon je huid een mooi bruine kleur.

Nu weet je ook dat de zon een negatief effect heeft op de huid. Het zorgt voor huidveroudering en in het slechtste geval kan het huidkanker veroorzaken.

Is de oplossing nu, nooit meer in de zon? Nee, daar word je ook niet gelukkig van. Het gaat om de balans tussen zonnen en de aanmaak van vitamine D.

De zon heeft voor jouw huid zowel een positieve als negatieve invloed. Door te weinig zonlicht kan er een tekort aan vitamine D ontstaan. Door teveel of verkeerd te zonnen is er het risico dat je huid verbrandt. Elke keer als je huid verbrandt, vergroot dat het risico op huidkanker en huidveroudering.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is verantwoordelijk voor enorm veel processen in ons lichaam. Een paar belangrijke processen zijn:

  • het speelt een rol bij de mineraal huishouding Calcium-fosfor (voor sterke botten)
  • het speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem. (verbetert het immuunsysteem)
  • Het heeft een herstellend vermogen voor de huid. (bij huidproblemen)
  • Het heeft een rol bij de aanmaak van insulinesecretie (regelen bloedsuikerspiegel)

Het belang van het gebruik van zonnebrand

Het verkeerd gebruik van zonnebrand is ook een aandachtspunt. Smeer je in naar behoefte van je huidtype, alleen de SPF in je dagcrème is niet voldoende. Dit geeft vaak maar een bescherming van maximaal een uur. Smeer je in naar het weer en de zonkracht. Je kan dit gemakkelijk opzoeken via internet of via het weerbericht. Bij verkeerd gebruik heb je een grote kans de huid te verbranden.

Om genoeg vitamine D op te nemen via de huid is het belangrijk om het liefst dagelijks 5 tot 15 minuten zonder zonnebrand crème de zon in te gaan. Door de zonnebrand crème kan je geen vitamine d aanmaken. Je hebt elke dag 25 mg nodig. Dit kan je in 15 minuten zon aanmaken.

Ingrediënten in de zonnebrand crèmes

In veel zonnebrand crèmes zitten ook ingrediënten die je liever niet op jouw huid wil hebben.  Nu is het dus weer heel belangrijk om de ingrediënten van deze crèmes te bekijken. Stoffen die je zeker wilt vermijden: alcohol denat, oxybenzone, benzophenone-5.

Lees hier meer over mijn blog ‘ingrediënten in huidverzorgingsproducten’.  https://www.praktijkbloos.nl/blog/ingredienten-in-huidverzorging-slecht-of-goed/

Hoe nu goed om te gaan met de zon?

  1. Ga in de ochtendzon of einde van de middag lekker een stuk wandelen. Belangrijk zet tijdens deze wandeling geen zonnebril op, via de ogen krijgt krijgen je hersenen het signaal om vitamine D aan te maken .
  2. Kies zonnebrand met de beste bescherming voor jouw huid. Kies een zonnebrand met een fysische filter zoals zinkoxide of titaanoxide. Dit geeft direct bescherming aan jouw huid. De zinkoxide stoot gelijk de zon af, het weerkaatst. Terwijl de synthetische zonbescherming juist de warmte absorbeert, waardoor er een grote kans is op verbranding en huidveroudering.
  3. Bouw de hoeveelheid zon uren op je huid op. Ga niet gelijk een hele dag naar het strand als je huid nog heel bleek is. Je huid moet eerst zijn eigen bescherming aanmaken door de huid te voorzien van een bruine kleur. In de huid zitten pigmentcellen, die gaan als beschermdakjes over onze huidcellen zitten. Deze bescherming van pigment bouw je rustig op door elke dag de zon in te gaan.
  4. Let op het tijdstip wanneer je in de zon gaat. Vermijd de middagzon tussen 11 uur en 15 uur. Dan is de zonkracht het meest krachtig.

Maar het allerbelangrijkste is om bewust verantwoordelijk om te gaan met de zon; Smeer je goed in met een natuurlijke zonnebrandcrème, ga in de ochtend of namiddag even wandelen zonder zonnebrand om toch even onze blije hormonen aan te maken.

Wil je het na lezen van mijn blog meer advies over omgaan met de zon of welke zonnebrand het beste is voor jouw huidtype. Of twijfel je nog welk huidtype je hebt?

Meld je aan voor een huidanalyse op https://www.praktijkbloos.nl/huidanalyse/ 

Op dit moment voer ik de huidanalyse online uit dus je hoeft niet te wachten tot de praktijk weer open is.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *