06 – 538 55 006 | Praktijk Bloos | Oranjelaan 5 | 2712GA | Zoetermeer

Natuurlijke huidverzorging

door | jan 27, 2021 | 0 Reacties

De mens wordt zich steeds bewuster van het milieu, gezonde voeding en natuurlijke huidverzorgingsproducten. De invloed van onze omgeving wordt gelukkig steeds bekender. Er zijn steeds meer merken die bewust de term ‘Natuurlijk’ vermelden op hun huidverzorgingsproducten.  Maar wat is natuurlijke huidverzorging? En wanneer mogen merken deze term gebruiken?

In deze blog wil ik je graag meer toelichting geven over ‘ Natuurlijke huidverzorging’.

Wat is natuurlijke huidverzorging?

Natuurlijke huidverzorging bestaat uit ingrediënten die uit de natuur zijn gehaald. Deze ingrediënten mogen niet in een fabriek te zijn nagemaakt. Als ze toch in een fabriek worden gemaakt, worden deze ingrediënten natuur-identiek genoemd. De natuur is zo slim dat dit nooit 100% kan worden nagemaakt. Dit komt omdat een plant zijn eigen stofwisseling heeft en hiervoor gebruikt hij vele belangrijke stoffen. Deze stoffen bepalen dat de natuurlijke ingrediënten zo’n mooie werking hebben voor de huid. Dit kan nooit synthetisch nagemaakt worden.

De inhoud van de huidverzorgingsproducten.

De ingrediënten in de huidverzorgingsproducten bepalen of een product Natuurlijk of synthetisch is. Om het voor jou overzichtelijk te houden verdeel ik de ingrediënten in twee groepen.

  • Natuurlijke ingrediënten.
  • Synthetische ingrediënten/ natuur-identieke ingrediënten

Natuurlijke ingrediënten

 Helaas kan de term ‘Natuurlijk’ zomaar gebruikt worden. Deze term is niet beschermd waardoor het lastig is voor jou als consument om Echt natuurlijk te herkennen.

Een tip van mij hoe je Echt natuurlijke huidverzorging nu wel kunt herkennen?

Onthoud : synthetische ingrediënten en natuurlijke ingrediënten kunnen niet samen in een product zitten. Deze twee zitten elkaar in de weg dus als je de synthetische ingrediënten gaat herkennen, kan je al veel huidverzorgingsproducten uitsluiten.

Vaak zegt de prijs van het product ook genoeg. Natuurlijke ingrediënten zijn kostbaar om te verwerken in een huidverzorgingsproduct. Een crème voor 5 euro kan niet een Echt natuurlijk product zijn.

Veel natuurlijke huidverzorgingsmerken met natuurlijke ingrediënten dragen vaak een certificaat, bijvoorbeeld het Eco certificaat. Dit certificaat geeft aan dat het product of bedrijf gekeurd is op de kwaliteit en dat het biologisch is.

Natuurlijke synthetische ingrediënten

Synthetische ingrediënten hebben slechte invloed op de huid, denk aan; uitdrogen van huid barrière, verstoppen van de huid, negatieve invloed op de hormoonhuishouding en sommige stoffen kunnen als gifstoffen opgeslagen worden in het lichaam.

Al eeuwenlang worden bloemen en planten gebruikt voor de verzorging en heling van de huid. Nu kan de mens deze ingrediënten na maken in de fabriek. Zou dit eigenlijk wel mogelijk zijn? Het antwoord is ‘ natuurlijk niet ‘. De natuur heeft zichzelf zo slim gemaakt dat het niet na te maken is.

Neem nu als voorbeeld lavendel. Dit is een bekend ingrediënt dat in veel huidverzorgingsproducten wordt verwerkt. Lavendel heeft vele bekende werkingen zoals helend, verzorgend, ontspannend en werkt versterkend op het immuunsysteem. Om 1 liter lavendelolie te krijgen is er 100 kg planten/bloemen van de lavendel nodig. Dit is een dure grondstof om te verwerken in huidverzorging. Er worden al producten met lavendel voor 2 euro verkocht. Zou dit product dan de werking kunnen hebben van echte lavendel?  Nee, dat lijkt mij niet en n zo kom ik veel producten tegen in de winkels.

Laatst kwam ik een aloë vera gel tegen in de winkel waarin als extra ingrediënt een harde alcohol ( alcohol denat) was toegevoegd. Een harde alcohol droogt de huid enorm uit. Waarom zouden deze twee ingrediënten dan samen in een product zitten? Dat is vreemd lijkt mij. En zo kan ik nog vele voorbeelden geven.

Waarom wil je natuurlijke huidverzorgingsproducten gebruiken?

Je huid is een levend orgaan en deze verdient een liefdevolle verzorging. De huid heeft vele functies die optimaal kan functioneren met natuurlijke huidverzorging. De natuur heeft het vermogen om de huid te herstellen, verzorgen en verbeteren. Het gezegde luidt ook  ‘Smeer niets op je huid wat je zelf niet kunt eten’.

Laat ik nou net een masker hebben die is gemaakt van 2 kilo fruit!  Een kiwi masker of een abrikoos masker.

Wil je na lezen van deze blog er nog meer van weten, kom dan naar mijn training ‘Ingrediënten in cosmetica & voeding’ die in het voorjaar komt.

Duurt dit te lang, meld je dan aan op mijn website voor een gratis huidanalyse en kan ik je eerder helpen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *