06 – 538 55 006 | Praktijk Bloos | Oranjelaan 5 | 2712GA | Zoetermeer

Leer je eigen huidverzorging beoordelen

door | mrt 18, 2020 | 0 Reacties

In de media lees je steeds vaker de mogelijke invloeden van de ingrediënten in verzorgingsproducten voor de huid. Als vrouw gebruik je steeds meer huidverzorgingsproducten; producten voor je lichaam, voor je haar, je gezicht en je make-up. Al deze verzorgingsproducten bevatten veel verschillende ingrediënten. Er wordt steeds meer bekend over de invloeden van deze ingrediënten op jouw huid en lichaam.

In mijn vorige blog had ik een overzicht gemaakt van ingrediënten die je liever niet in je huidverzorging wilt hebben.  https://www.praktijkbloos.nl/blog/ingredienten-in-huidverzorging-slecht-of-goed/

Hoe kun je hier nu zelf een keuze in maken? Via deze blog wil ik je de basisregels toelichten om zelf producten te beoordelen.

Er zijn enorm veel ingrediënten op de markt die worden gebruikt voor huidverzorgingsproducten. Om het voor jou overzichtelijk te houden verdeel ik de ingrediënten in twee groepen.

  • Natuurlijke ingrediënten
  • Natuurlijk synthetische ingrediënten
Natuurlijke ingrediënten

Helaas kan de term ‘Natuurlijk’ zomaar gebruikt worden. Deze term is niet beschermd waardoor het lastig is voor jou als consument om Echt natuurlijk te herkennen. Hoe kan je nu echt natuurlijke ingrediënten herkennen in je huidverzorging? Onthoud synthetische ingrediënten en natuurlijke ingrediënten kunnen niet samen in een product zitten. Deze twee zitten elkaar in de weg dus als je de synthetische ingrediënten gaat herkennen kan je al veel huidverzorgingsproducten uitsluiten.

De prijs van het product zegt vaak ook genoeg. Natuurlijke ingrediënten zijn kostbaar om te maken. Een crème voor 5 euro kan niet echt een natuurlijk product zijn. Merken met natuurlijke ingrediënten dragen vaak een certificaat, het eco certificaat. Dit certificaat geeft aan dat het product of bedrijf gekeurd is op biologisch en natuurlijkheid.

Natuurlijke synthetische ingrediënten

Al eeuwen worden bloemen en planten gebruikt voor de verzorging en heling van de huid. Nu maakt de mens deze ingrediënten vaak na in de fabriek. Zou dit eigenlijk wel mogelijk zijn? Het antwoord is ‘ natuurlijk niet ‘. De natuur heeft zichzelf zo slim gemaakt dat het niet na te maken is.

Neem nu als voorbeeld lavendel. Dit is een bekend ingrediënt dat in veel huidverzorgingsproducten wordt verwerkt. Lavendel heeft vele bekende werkingen zoals helend, verzorgend, ontspannend en werkt versterkend op het immuunsysteem. Om 1 liter lavendelolie te krijgen is er 100 kg planten/bloemen van de lavendel nodig. Dit is een dure grondstof om te verwerken in huidverzorging. Er worden al producten met lavendel voor 2 euro verkocht. Zou dit product dan de werking kunnen hebben van echte lavendel? Het lijkt mij niet.  En zo kom ik veel producten tegen in de winkels.

Of laatst kwam ik een aloë vera gel tegen in de winkel waarin als extra ingrediënt een harde alcohol was toegevoegd. Een harde alcohol droogt de huid enorm uit. Waarom zouden deze twee ingrediënten dan samen in een product zitten.
En zo kan ik nog vele voorbeelden geven. Het is zo belangrijk om naar de ingrediëntenlijst van het product te kijken. Dit staat of op de verpakking of op het product zelf vermeldt.  Je kunt ervan uit gaan dat de eerste vijf ingrediënten het meest aanwezig zijn. Dit wil overigens niets zeggen over hoe sterk een ingrediënt kan zijn voor de huid als het als laatste vermeld wordt. De ingrediëntenlijst geeft jou de echte informatie over de werking van het product.

Hoe kan jij nu zelf je huidverzorgingsproducten beoordelen?

  • Pak je huidverzorgingsproduct en zoek de ingrediëntenlijst op.
  • Schrijf de vijf ingrediënten op een blaadje
  • Op internet kan je de ingrediënten opzoeken bijvoorbeeld op de website van de Nederlandse Vereniging van Cosmetica of lexicon.
  • Zoek het ingrediënt op meerdere website op, door het te vergelijken kom je achter de waarheid. Niet alle websites zijn betrouwbaar.
  • Schrijf achter elk ingrediënt de werkzaamheid van het ingrediënt.

Nu heb je een overzicht en kun je bepalen of je dit huidverzorgingsproduct voor jezelf wilt gebruiken.

Wil je hierna er nog meer van weten, kom dan naar mijn training ‘Ingrediënten in cosmetica & voeding’ die in het voorjaar komt.  Duurt dit te lang, meld je dan aan op mijn website voor een gratis huidanalyse en kan ik je eerder helpen.

Veel plezier met uitpluizen.

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. 8 tips voor het kiezen bij de aanschaf van je crème - Praktijk Bloos - […] de belofte van de crème. En komt de belofte overeen met je eigen wensen? Lees in mijn eerdere blog…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *