06 – 538 55 006 | Praktijk Bloos | Oranjelaan 5 | 2712GA | Zoetermeer

De magische werking van de huid

door | jan 5, 2021 | 0 Reacties

Wat weet jij over de huid?

De huid is het grootste orgaan die wij als mensen hebben, de gemiddelde oppervlakte van de huid is 2m2. Een behoorlijke oppervlakte dus en het heeft enorm veel functies. In de huid bevinden zich tal van bloedvaten, lymfevaten en meerdere cellen die allemaal een eigen functie hebben. Iedereen werkt met elkaar samen om het menselijk lichaam te laten functioneren en beschermen.

De huid is het eerste wat we zien als we elkaar ontmoeten. Het laat zichtbaar zien hoe je als mens in je vel zit. Vrolijk, opgewonden, boos of verdrietig. Elke persoon heeft zijn eigen unieke structuur van de huid, denk maar aan de opbouw van de vingertoppen. Op de vingertoppen bevindt zich een specifieke lijnenstructuur.

Hoe is de opbouw van de huid?

De huid bestaat uit drie verschillende huidlagen; de opperhuid/epidermis, de lederhuid/dermis en het bindweefsel. De opperhuid is 0,05 – 0,1 mm dik en bestaat weer uit 5 lagen. De bovenste twee lagen zijn de dode huidcellen en de onderste drie cellagen zijn levende cellen. Dit is een cyclus die zich gemiddeld in 28 dagen vernieuwd.

De huid vernieuwd zich gemiddeld om de 28 dagen, naarmate je ouder wordt duurt dit proces langer. De onderste levende cellen worden in dit proces langzaam naar boven geschoven. Zodat ze uiteindelijk in de dode huid cellen laag komen en dan schilferen ze er vanzelf af. Hiermee vernieuwd de huid zich constant zelf.

Hieronder bevindt zich de lederhuid. Hier bevinden zich de haarvaten, bloedvaten, zweetklieren en de talgklieren. Deze laag is opgebouwd uit twee belangrijke cellagen. Hier zitten ook de verstevigende vezels; collageen en elastine voor de huid. Hierdoor krijgt de huid zijn stevigheid en soepelheid. De bloedvaten geven de epidermis zijn voeding en zuurstof en nemen de afvalstoffen weer mee. Tevens functioneert de lederhuid als warmteregelaar.

De diepste laag is het onderhuids bindweefsel ook wel subcutis genoemd. Dit functioneert als beschermingskussen door de aanwezigheid van de vetcellen. Het bevat ook het diepe bloedvaten- en lymfesysteem

Welke magische functies heeft de huid?

 1. Bescherming tegen vochtverlies

Het biedt voor het lichaam een semi doorlaatbare beschermingslaag ten opzichte van de omgeving. Het zorgt ervoor dat er niet teveel water en elektrolyten het lichaam uitgaan en inkomen. Het menselijke lichaam bestaat uit 60% water. De buitenste laag van de opperhuid; de hoornlaag heeft hierbij de grootste rol.

 1. Bescherming tegen micro-organisme

Op de huid leven tal van bacteriën, schimmels en gisten, samen wordt dit het huidmicrobiota genoemd. Deze zijn onder te verdelen in goede en slechte bacteriën. De huid zorgt, mits er geen beschadiging/ huidaandoening is, voor een goede balans.

 1. Warmte regelaar

Het lichaam is constant bezig om de juiste temperatuur vast te houden. Het lichaam is zo magisch dat wanneer het koud wordt, om kippenvel te creëren. De lichaamshaartjes gaan rechtop staan en hiermee houden ze de warmte vast. En wanneer het lichaam het te warm krijgt zorgt het door middel van meer zweten dat de extra warmte het lichaam verlaat.

 1. Eigen immuunsysteem

De huid herkent lichaamsvreemde stoffen en mogelijke schadelijke stoffen. Het beschermt ons tegen deze stoffen.

5. Aanmaak van Vitamine D

De huid kan onder invloed van de zon vitamine D aanmaken. Vitamine D is verantwoordelijk voor heel veel processen in het lichaam. Vitamine D is belangrijk voor de huid omdat het ondersteunend werkt in het huid herstel. Het immuunsysteem heeft ook vitamine D nodig  om goed te kunnen functioneren

 1. Bescherming tegen zon

In de huid bevinden zich de cellen; melanocyten. Dit zijn onze pigmentcellen. Wanneer de huid in aanraking komt met de zon dan gaan deze cellen als dakpannetjes over onze huidcellen liggen als bescherming. Dit geeft ons mede de bekende bruine huidskleur in de zomer.

 1. Zintuigen functie

De huid bevat miljoenen zenuwuiteinden. Hiermee ervaren we kou, warmte, aanraking, trilling, druk en jeuk. De zenuwuiteinden liggen oppervlakkig in de huid. Het schijnt dat het lichaam zelfs zo slim is, dat wanneer er gevaar is, daar al op reageert. Er wordt al adrenaline aangemaakt, zodat je gelijk alert kan reageren.

 1. Energie reserve

In het onderhuids bindweefsel, de diepste laag bevinden de vetcellen. Hier wordt de reserve energie opgeslagen. Het lichaam is altijd bang voor schaarste en zal de teveel aan gegeten calorieën opslaan in geval van nood. Vroeger waren onze eetgewoontes anders en aten we wanneer het kon. Dit is nu natuurlijk wel anders, alleen dit systeem van schaarste is nog niet mee veranderd.

Nu je weet hoeveel belangrijke functies de huid uitvoert, is het nu belangrijk om hier liefdevol mee om te gaan.

Een paar belangrijke adviezen:

 

 • Drink voldoende water

De huid bestaat uit 60 % water. Gemiddeld in rust verdampt het lichaam 0,5 liter per dag en bij zware lichamelijke arbeid of intensief sporten kan dit oplopen tot 10 liter per dag. Zowel in onze lichaamscellen als buiten de lichaamscellen bevindt zich veel water. Dit is de belangrijkste reden om voldoende water te drinken. Drink bij het opstaan 1 goed glas water, eventueel met citroen. Hierdoor komt het lichaam op gang. Wanneer je dorst voelt ben je eigenlijk al te laat. Creëer genoeg momenten op de dag om een glas water te drinken.

 • Slaap voldoende

Tijdens het slapen herstelt je huid en lichaam. Het lichaam krijgt dan de tijd om bij te komen van alle prikkels van de dag. Je vertraagt door voldoende te slapen het huidverouderingsproces. Genoeg reden om op tijd naar bed te gaan. Het verschilt per persoon hoeveel slaap je nodig hebt. Houd gemiddeld 7 tot 9 uur aan per nacht.

 • Gebruik natuurlijke huidverzorgingsproducten

Op de markt zijn er tal van huidverzorgingsmerken met veel beloftes. Wat is nu waar en wat werkt voor jou? Op mijn website heb ik een blog geschreven om hier antwoord op te krijgen. Maar voor nu wil ik nogmaals kenbaar maken; gebruik natuurlijke huidverzorgingsproducten. Deze hebben het vermogen om de huid te herstellen, verzorgen en herstellen.

 • Eet voldoende groente en fruit

Zoals je net gelezen hebt bevindt zich in de lederhuid bloedvaten. Deze gaven de opperhuid zijn voeding en zuurstof. De huid krijgt als laatste van het lichaam de overgebleven vitamines en mineralen. Dit is dus een goede reden om hier voldoende van te eten. Houd als richtlijn; 200 tot 400 gram fruit en 300 tot 500 gram groente aan.

Wil je na het lezen van deze blog specifiek advies voor jouw huid?

Denk aan een op maat gemaakt huidverzorgingsritueel of een op maat gemaakt voedingsplan. Maak een afspraak voor een 1 op 1 kennismakingsgesprek met mij. Voel je vrij om een reactie of een vraag achter te laten.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *